Årsak til hemoroider

Årsaken til hemoroider er ikke helt klart, men man vet at blod samler seg opp i analputene grunnet økt trykk. Økt trykk kan komme av blant annet kraftig press ved tømming av tarmen, forstoppelse og graviditet.

Man ser at hemoroider opptrer hyppigst hos eldre, overvektige, samt gravide1. Personer som lider av forstoppelse eller har dårlige avføringsvaner er også i faresonen for å få hemoroider. Det er heller ikke uvanlig at yngre mennesker får hemoroider.

Risikofaktorer for utvikling av hemoroider er blant annet fiberfattig kost, utilstrekkelig væskeinntak, og for lite mosjon og aktivitet. For å motvirke hemoroider er det derfor viktig å drikke rikelig med vann og spise fiberrik kost med eksempelvis rugbrød, fullkornsris, gulrøtter og bønner.

Symptomer på hemoroider

Symptomer på hemoroider kan variere, alt fra kløe i endetarmsåpningen til kraftige smerter. Hemoroider kan være smertefullt, men ikke alle merker noe til det. Ofte medfører hemoroider kløe og svie rundt endetarmsåpningen. Det kan gå hull på hemoroidene, noe som gir blødning1. Hvis smerter og kløe vedvarer, er det viktig å oppsøke lege som kan hjelpe deg ytterligere. Symptomene kan dekke over andre, og mer alvorlige tilstander.

Hva er typiske symptomer på hemoroider?

  • Friskt, rødt blod på avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet
  • Kløe og væske i huden rundt endetarmsåpningen kan forekomme
  • Smerter og ubehag


1 Allen S. Haemorrhoids and anal fissures. The Pharmaceutical Journal. 2007 Jul 21; 279: 79 – 82.